Covid-19

Tijdens de huidige coronacrisis worden heel wat aanpassingen gedaan om de therapie veilige te laten doorgaan. Therapie op de praktijk of aan huis kan wel gewoon doorgaan. Volg hiervoor nauwgezet de instructies die u zal krijgen. U kan de maatregelen die we treffen ook steeds hier nalezen.

Daarnaast bied ik ook nog steeds telelogopedie (via laptop, pc of tablet) aan. Neem hiervoor zeker contact met me op. Dan kunnen we de mogelijkheden overlopen en begeleid ik u bij het gebruik van het platform.

____________________________________________________________________________

Logopedie na besmetting met het coronavirus

De eerste resultaten (uiteraard onder voorbehoud) wijzen op een lange revalidatie voor mensen die besmet raakten met het coronavirus (oa. deze bron). Zeker wanneer u opgenomen was in het ziekenhuis of zelfs op de intensieve zorgen, is deze weg lang. Mogelijks kan een logopedist helpen bij een deel van deze klachten. Behandelingen zullen altijd gebeuren in overleg met uw (huis)arts.

De vragenlijst Adem-stem-hoesten na Covid-19 van ‘Adembenemend’ kan u helpen dit in te schatten. Bij twijfel, kan u mij zeker ook contacteren. We overlopen hem dan vrijblijvend.
Download de vragenlijst hier.

Slikproblemen na corona (Covid-19)

Na een verblijf op intensieve zorgen, zeker als u beademd bent geweest, kunnen (ver)slikproblemen optreden. Deze problemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door beschadiging van de stembanden of verminderde spierkracht. Ze kunnen ook het gevolg zijn van het zogenaamde post-intensive care syndroom (PICS), waarbij (blijvende) fysieke klachten een belangrijk onderdeel zijn.

Behandeling: vermoedelijk zal de behandeling bestaan uit krachttraining (afhankelijk van uw belastbaarheid en vermoeidheid) en het verbeteren van de stembandsluiting.

Stemproblemen na corona (Covid-19)

Na een verblijf op intensieve zorgen met beademing kunnen ook stemproblemen optreden. Door de beademing kunnen de stembanden beschadigd geraken. Daarnaast kan het zijn dat u buiten adem geraakt tijdens het spreken of dat u moeite heeft met de adem-stemkoppeling.

Behandeling: De klachten kunnen spontaan verbeteren, maar logopedie kan nodig zijn. We werken dan aan het verbeteren van de stembandsluiting, het aanleren van een correcte spreekademhaling,…

In dit filmpje kan je alvast een mooie, uitgebreide uitleg vinden van een Nederlandse collega.

Ademhalings- of hoestproblemen na corona (Covid-19)

Ademhalingsproblemen lijken nog het langst aan te houden na een besmetting met het coronavirus. Zeker wanneer u goed ziek bent geweest, kunnen de longen het zwaar te verduren hebben. Hierdoor kan het zijn dat u onvoldoende kracht kan opbouwen om efficiƫnt te hoesten.

Behandeling: vermoedelijk steeds in samenwerking met een kinesist.

Cognitieve problemen na corona (Covid-19)

Na verblijf op de intensieve zorgen, kan u lijden aan het zogenaamde post-intensivecare syndroom (PICS). Hierbij kan het zijn dat u, naast fysieke problemen, ook last heeft van cognitieve problemen. Deze problemen kunnen ook optreden als u thuis bent uitgeziekt, ze zijn dan rechtstreeks een gevolg van het doormaken van Covid-19. Het geheugen, de concentratie en probleemoplossing kunnen aangetast zijn.